5 bylinek na uvolnění mysli a těla

Přicházejí na vás podzimní splíny, jste vystresovaní z práce a nedaří se vám spát? Než se vypravíte k lékaři pro antidepresiva, vyzkoušejte bylinky. Představíme vám ty, které umí zklidnit a uvolnit vaše tělo i mysl. Zde je pět bylinek, které vám mohou pomoci dosáhnout této harmonie a zlepšit váš celkový pocit pohody.🧘

 shashi-chaturvedula-FjYwhowyp6k-unsplash

  1. Heřmánek - Heřmánkový čaj či heřmánek dokáže zbavit napětí a zmírnit stres. Látky obsažené v heřmánku působí na mozek stejným způsobem jako léky předepisované při stavech úzkosti. Pitím heřmánkového čaje lze pomoci při nespavosti a neschopnosti se uvolnit, při stavech nervového vypětí, únavy a neklidu. Je mimořádný i v tom, že jako tišící nápoj není návykový a je bez vedlejších účinků.

  2. Meduňka - Kouzelná bylina s velkou škálou účinnosti na nervovou soustavu – používá se na nespavost, duševní neklid, podrážděnost, úzkost i depresi. Často se o ní mluví jako o „přírodním antidepresivu". S úspěchem se používá u lehčích forem melancholie a u depresí. Meduňka spolu s heřmánkem je také obsažena v BIO sypaném čaji Lovely Sleep.

  3. Levandule - Levandule je známá svým uklidňujícím účinkem na mysl i tělo. Má silnou vůni, která může pomoci snížit stres a úzkost. Levandule se často používá ve formě vonných olejů, které se přidávají do koupele nebo aromaterapie. Kromě toho můžete využívat levandulový čaj, který působí uklidňujícím způsobem na nervový systém.
  4. Ashvagandha - Podporuje duševní i kognitivní činnost, energii, vitalitu, výdrž, spánek a patří mezi antioxidanty. Je nejčastěji užívána především kvůli své schopností předcházet úzkostem. Ashwagandha může výrazně snížit koncentraci kortizolu (stresového hormonu), který má velký vliv i při hubnutí.

  5. Kozlík lékařský - Povzbudí při stresu i depresích, pomůže při nespavosti a přecitlivělosti. Mezi bylinami je kozlík doslova nejúčinnějším antidepresivem. Kozlík se doporučuje také při abstinenčních příznacích.

 

Nezapomeňte, že bylinky mohou mít různé nežádoucí účinky, a proto je důležité vyzkoušet, které vám nejlépe vyhovují. Při používání bylinek si vždy dejte pozor na alergie a konzultujte s lékařem, pokud máte jakékoli zdravotní problémy nebo užíváte léky, které by mohly s bylinkami interagovat.

Uvolnění mysli a těla je důležité pro naše celkové zdraví a pohodu, a bylinky mohou být skvělým nástrojem k dosažení této harmonie.

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz